Gudački kvartet Rucner 18. i 19. svibnja 2019. u Kozicama, Sladojevcima i Senkovcu

U sklopu pretprogramskih događanja ovogodišnjeg jubilarnog festivala Dani Milka Kelemena, gudački kvartet Rucner nastupit će u Kozicama, u subotu 18. svibnja s početkom u 19 sati, a dan poslije, u nedjelju 19. svibnja u Sladojevcima u 12 i u Senkovcu u 19 sati.

PROGRAM


JOSIP MIHOVIL STRATIK – Kvartet br.2

Andante assai // Menuetto // Allegro

FRANZ SCHUBERT – Kvartet op. 125 br.1

Allegro moderato // Scherzo

WOLFGANG SCHREODER Eine kleine lachmusik

Allegro // Andante — Romance // Menuetto // Allegro — Finale

ASTOR PIAZZOLLA Simple

GEORGE GERSHWIN – The man I love

GEORGE GERSHWIN – Swanee

TOMISLAV UHLIK – Mala slavonska rapsodija (posvećeno obitelji Rucner)

O KVARTETU RUCNER

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.

Tijekom svog umjetničkog djelovanja kvartet posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba. Radi se o četiri koncerta u kalendarskoj godini, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu kvarteta gostuju jedan ili više priznatih te poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva.

Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt su od prvog dana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Do sada je Kvartet Rucner praizveo više od 90 skladbi hrvatskih i stranih autora.

Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Tijekom proteklih godina kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe Četiri godišnja doba ugostio više od 200 glazbenika i praizveo više od 90 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Egipat, Izrael, Kina, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija). U svim godinama svoga djelovanja kvartet podržava mlade talentirane glazbenike, omogućujući im nastupe na svojim koncertima. Od samog osnutka jedna od stalnih aktivnosti Gudačkoga kvarteta Rucner humanitarni je rad.

Članovi kvarteta:Snježana Rucner, Dragan Rucner, Ivana Penić Defar, Ana Paula Knapić Franković

Pratite DMK na društvenim mrežama
error0

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.