ASMANGU jučerašnju koncertnu večer započeo izvedbom Kelemenovog noneta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Pozdravne riječi publici kao i uvod u svaku od tri izvedene skladbe dao je hrvatski skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog Berislav Šipuš koji je i na jučerašnjem koncertu obavljao posao dirigenta.

Ansambl je osnovan je tijekom akademske 2016./17. godine, na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Želja i cilj ansambla jest da u jednoj godini, kroz dva semestra, realizira tri koncerta koji svojim sadržajima obuhvaćaju glazbu 20. i 21. stoljeća.

Riječ je o perspektivnim mladim glazbenicima koji su skloni suvremenoj glazbi. Okupljeni su pod umjetničkim vodstvom profesora Berislava Šipuša koji je idejni pokretač ovog ansambla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ansambl ostvaruje simbiozu sa studentima kompozicije i dirigiranja gdje studenti kroz rad na raznim projektima imaju priliku učiti jedni od drugih. Skladatelji imaju priliku raditi s ansamblom na vlastitim skladbama te ih u konačnici i čuti, dirigenti dobivaju novo iskustvo baveći se suvremenim partiturama, ali i instrumentalisti dolaze u bliski doticaj s novim oblicima zapisa i zvuka te tako stječu novo iskustvo. Ansambl je već ostvario niz projekata vezanih uz praizvedbe studentskih radova, ne samo u Zagrebu, nego i u suradnjama s Akademijom za glazbu u Ljubljani.

Koncert ASMANGU-a započeo je izvedbom skladbe, odnosno Noneta za devet glazbenika  Milka Kelemena. Ovo Kelemenovo djelo je nastalo 1987.godine, a mladi glazbenici odsvirali su ga uz dirigentsko vodstvo Berislava Šipuša.

Uslijedilo je izvođenje skladbe mladih skladatelja Lovre Stipčevića i Krešimira Klarića koji su bili i prisutni te su u nekoliko riječi i predstavili ovu zajedničku suradnju na skladbi naziva „Svako traženje smisla je…“ . „Misao koja je postavljena kao naslov skladbe s razlogom nije izrečena do kraja – čini se samodopadno ponuditi zaključak svih zbivanja kojima svjedočimo, a koja su od povijesnog značaja. Možda je bolje reći kako skladba promišlja o pitanju a da pritom ne nameće zaključak“, među ostalim rekli su mladi skladatelji, naglasivši kako jedva čekaju čuti izvedbu. Ovoga puta na dirigentsko mjesto je došao mladi dirigent Stjepan Vuger.

Posljednje je na večerašnjem repertoaru bilo izvođenje skladbe Silvija Foretića: Melusine tonska slika za pjevajućeg dirigenta, komorni ansambl i magnetofonsku vrpcu. Ponovno je zadirigirao prof. Berislav Šipuš koji je ovoga puta i zapjevao u maniri šlagerskog pjevača.