Kvartet Rucner u Sladojevcima, Senkovcu i Kozicama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

U sklopu pretprogramskih događanja ovogodišnjeg jubilarnog festivala Dani Milka Kelemena, Gudački kvartet Rucner ovoga je puta svoju vrhunsku glazbu predstavio mještanima slatinskih prigradskih naselja Kozice, Sladojevci i Novi Senkovac.

Prvi od tri koncerta održan je u subotu, 18. svibnja u kapeli sv. Roka u Kozicama, gdje je na samom početku sve nazočne pozdravio ravnatelj festivalskog odbora Antonio Brzica koji je ujedno i predstavio Gudački kvartet Rucner čiji su članovi Snježana i Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković.

Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, a posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba. Radi se o četiri koncerta u kalendarskoj godini, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske o čemu svjedoče i ova tri koncerta na slatinskom području.

U zanimljivoj interakciji s publikom Dragan Rucner sam najavljuje djela koja će izvesti, a to su ovoga puta bila djela Josipa Mihovila Stratika, Franza Schuberta, Wolfganga Schreodera, Georga Gershwina i na kraju Mala slavonska rapsodija Tomislava Uhlika, posvećena upravo obitelji Rucner.

Reprizu koncerta u Kozicama imali su prigodu poslušati i mještani Sladojevaca u crkvi sv. Barbare, te Novog Senkovca u kapelici sv. Bartola.

– Mi smo jedan ansambl koji voli svirati i koji voli doći posebno u manje sredine u kojima ljudi nemaju tako često priliku poslušati ovakvu glazbu i to je ono što je divno kada vidite da ta publika uživa. Nalazili se u New Yorku ili u malom slavonskom selu svira se s istim žarom i s istom ljubavlju. Najvažnije je da to što radiš voliš, a ja sam zahvalna Gospodinu na ovom daru, jer nema ljepšeg osjećaja svirati i to podijeliti s ljudima do kojih ta glazba dođe – naglasila je Snježana Rucner govoreći o ukupnim dojmovima ovogodišnjih koncerata u sklopu festivala DMK.


Tekst: Mihaela Feldi; Foto: Mihaela Feldi, Željko Felbar; video: Marinianis.tv