Program predstavili na rođendan skladatelja – Glas Slavonije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

U Zbirci Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju Slatina predstavljen je program ovogodišnjega jubilarnoga, 25. međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Festivalski odbor, na čelu kojega je Antonio Brzica, pripremio je materijale koji sadrže sve detalje o predprogramima festivala, o programskim i tehničkim pojedinostima, glavni program festivala od 10. do 19. listopada, kratki pregled dosadašnjih festivala te podatke o skladatelju Kelemenu, programima i izvođačima na ovogodišnjim Danima Milka Kelemena. Brzica je pojasnio da je predstavljanje programa festivala organizirano 30. ožujka jer je na taj dan rođen Milko Kelemen te da će nastojati da se program svakoga sljedećeg festivala predstavi upravo toga dana.


U nedavno formiranom Festivalskom odboru zastupljene su sve kulturne institucije u gradu, a formirano je i Programsko vijeće koje će se baviti pripremom festivala. Članovi Programskog vijeća su Berislav Šipuš (Hrvatsko društvo skladatelja), Goran Končar (Hrvatski glazbeni savez UNISON), Antonio Brzica (Glazbena škola Milka Kelemena Slatina) i Jadranka Srdoč (počasna predsjednica Festivalskog odbora).

Glavni program počinje otvorenjem izložbe Crtovlje Marcela Bečića 10. listopada, a na svečanosti otvorenja nastupit će Cantus ansambl. Sutradan je na programu Bečićevo stručno predavanje o likovnosti u partiturama Milka Kelemena i nastup pobjednika 8. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Jazz kategoriji. U nedjelju, 13. listopada, u župnoj crkvi bl. Ivana Merza nastupit će Vokalni ansambl Brevis iz Osijeka, a sljedećeg dana pijanistički recital u dvorani Hrvatskoga doma održat će Danijel Detoni. Književni prevoditelj, publicist i pjesnik Sead Muhamedagić održat će predavanje Kelemen i književnost 15. listopada, a sutradan u Slatini gostuje češka plesna skupina podrijetlom iz Ugande. U okviru ovogodišnjega festivala nastupit će i Djevojački zbor Zvjezdice i Zagrebački kvartet te pobjednici Papandopulo natjecanja u kategoriji komorne glazbe, a koncert će održati i Roberto Fabriciani (flauta) i Francesco Romano (gitara).

Predprogram festivala predstavio je zamjenik predsjednika Festivalskoga odbora Hrvoje Felbar, najavivši četiri svibanjska nastupa Gudačkog kvarteta Rucner u Slatini i prigradskim naseljima te koncert dueta Karša uz baletni ansambl HNK Osijek, kao i nastup gudačkoga kvarteta Vortex Strings u okviru programa Dana grada.
Spomenimo na kraju da je Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena tijekom 25 godina trajanja postao jednim od najznačajnijih umjetničkih događanja u Hrvatskoj i koji je svoje mjesto našao u rasporedu nastupanja vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika. 

Petar Žarković, Glas Slavonije


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography je uklonjen od inačice 2.8.0! Umjesto toga, koristite Elementor\Core\Schemes\Typography. in /home/milkokel/public_html/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color je uklonjen od inačice 2.8.0! Umjesto toga, koristite Elementor\Core\Schemes\Color. in /home/milkokel/public_html/wp-includes/functions.php on line 5401