XXV. DMK – Djevojački zbor Zvjezdice i Zagrebački kvartet, 17. 10. 2019.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

ČETVRTAK, 17. 10. 2019. 20.00 sati – župna crkva sv. Josipa

Program

a cappella
M. Kelemen: Orion, Venus, Andromeda
S. Mokranjac: Tebe pojem
D. Kempf: Magnificat
S. Mokranjac: II. Rukovet
G. Rossini/D. Runswick/Z. Šljivac: Uvertira iz opere „Seviljski brijač“
J. S. Bach: Jesus bleibet meine freude (iz kantate Herz und Mund und Leben BWV 147)
W. A. Mozart: Tercet Dječaka iz opere Čarobna frula
1. čin
Zum Ziele fuhrt dich diese Bahn
2. čin
Seid uns zum zweiten Mal willkommen
Bald prangt den Morgen zu verkunden
(Solistice: Gita Erben-sopran, Glorija Pinturić-mezzosopran, Gita Hajdarhodžić-alt | Pamina: Tanja Ruždjak-sopran)
F. Schubert: Ave Maria
C. Franck: Panis Angelicus
A. Vivaldi: Gloria
Narodna, arr. Filip Šljivac: Češljaj me češljaj, majkica


Dirigent : Zdravko Šljivac
Djevojački zbor „Zvjezdice“
Zagrebački kvartet
Sopranistica: Tanja Ruždjak
Glasovir i harfa: Dijana Grubišić Ćiković

Zbor Zvjezdice

Jedan je od najreprezentativnijih simbola glazbenog Zagreba i Hrvatske, a tijekom trideset i više godina pod vodstvom zaslužnog maestra Zdravka Šljivca ovim su ansamblom prošle  čitave generacije odličnih učenica zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.  Zbor je razvio intenzivnu suradnju s najpoznatijim hrvatskim orkestrima, ansamblima i solistima te mnogim hrvatskim i stranim dirigentima u mnogobrojnim umjetničkim projektima i opernim produkcijama.  Zboru su posvećene skladbe niza hrvatskih skladatelja, među kojima su Davorin Kempf, Milko Kelemen Ivo Josipović i dr. Zvjezdice su dobitnice brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se ističe dvostruka pobjeda na Međunarodnom festivalu zborova u Llangollenu u Sjevernom Walesu, te nagrade Outstanding na međunarodnim festivalima u Sligu u Irskoj i Stavangeru u Norveškoj, za najbolju izvedbu suvremene skladbe na Međunarodnom festivalu zborova mladih u Celju, Porin te Milka Trnina. U bogatoj djelatnosti Zbora izdvajaju se koncerti na Festivalu djeteta u Šibeniku (1990.), Dubrovačkim ljetnim igrama (2000.), Međunarodnom festivalu zborske glazbe u Rovinju (2008.), Muzičkom biennalu Zagreb (2011.) te na Danima Milka Kelemena u Slatini (2014.). Valja istaknuti dvije turneje po SAD-u (2003. i 2004.), turneje po Australiji i Maleziji te gostovanje u Kanadi (Toronto).

U posljednjih desetak godina ističu se: koncert u Lincoln Centeru u New Yorku 2010. u sklopu treće američke turneje, koncert u povodu Dana Europe u milanskoj katedrali 2011., sudjelovanje u hrvatsko-slovenskom projektu G. Mahler: Simfonija tisuće 2011., gostovanje na Festivalu zborova u Sankt Peterburgu 2012., sudjelovanje u međunarodnom projektu 1000 Voices For Peace u Bruxellesu u povodu 100. obljetnice Prvoga svjetskog rata 2014., koncert u Kennedy Memorial Centre for Performing Arts u Washingtonu u sklopu četvrte američke turneje 2015. te peta američka turneja 2017.  Europska federacija zborova Unije koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu proglasila je Zbor i njihova dirigenta, maestra Zdravka Šljivca, ambasadorima kulture. Zbor je objavio niz samostalnih nosača zvuka,među kojima su i izdanja ostvarena u suradnjama sa Zagrebačkim solistima i Zagrebačkim puhačkim triom, Zagrebačkom filharmonijom te Orkestrom Hrvatske vojske.

Zdravko Šljivac

Svestrani je glazbenik, skladatelj i producent, dirigent, glazbeni pedagog te urednik i suradnik Hrvatske televizije, a djelovao je i kao diskografski urednik u Croatia Recordsu.

Zdravko Šljivac
Zdravko Šljivac

Utemeljitelj je i dugi niz godina dirigent zbora Zvjezdice s kojim je osvojio mnoge domaće i međunarodne nagrade (dvostruka pobjeda na festivalu zborova u Walesu, nagrade Outstanding u Norveškoj i Irskoj, Nagrada za najbolje izvođenje suvremene skladbe na festivalu zborova u Celju i dr.).

Zajedno sa zborom »Zvjezdice» praizveo je velik broj djela hrvatske i svjetske suvremene glazbe, od kojih se posebno ističu : Četiri godišnja doba Davorina Kempfa i Orion ,Venus, Andromeda  Milka Kelemena te  praizvedbe  šest djela suvremenih svjetskih skladatelja  na Muzičkom biennalu u Zagrebu.

Producirao je  i snimio  niz diskografskih izdanja koji dotada još nisu  bili snimljeni u Hrvatskoj, a od kojih se posebno izdvajaju : Stabat Mater G.B.Pergolesija (Zagrebački solisti, Dunja Vejzović, Martina Gojčeta-Silić) Hrvatski i svjetski božićni hitovi, Britten-Brahms, i dr.

Dobitnik je diskografske nagrade Porin u više navrata i u više kategorija (najbolja produkcija klasične glazbe, najbolja produkcija narodne glazbe, najbolja produkcija dječje glazbe , najbolji album božićne glazbe i dr ), nagrade Varaždinskih baroknih večeri , plakete Hrvatskog društva skladatelja te nagrade Milka Trnina.

Autor je glazbe niza televizijskih drama, serija i kazališnih predstava. Umjetnički je ravnatelj i pokretač više velikih glazbenih projekata i festivala. Sudjelovao je u radu i dirigirao Dječjim svjetskim zborom u Parizu. Vrsnim pedagoškim radom skrbi o mladim talentima. Član je mnogih žirija.

Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim, Revijskim Jazz orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Ansamblom opere HNK-a, Hrvatskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HV-a, Tamburaškim orkestrom HRT-a i dr. Europska federacija zborova Unije proglasila ga je veleposlanikom kulture za Republiku Hrvatsku.

U Daytonu je 17. 12 imenovan Danom Zvjezdica i Zdravka Šljivca, a Ambasador Svete Stolice pri UN-u nadbiskup Celestino Migliore odlikovao ga je  medaljom u povodu 50 – tog rođendana na koncertu u crkvi Ujedinjenih naroda u New Yorku.