XXV. DMK – Trio Evocación (komorna glazba), 18. 10. 2019.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

PETAK, 18. listopada 2019. 20.00 sati – Hrvatski dom

Program

Johann Sebastian Bach: Toccata, adagio i fuga u C-duru BWV 564 (obr. Darko Petrinjak)
Frano Parać: Diptih za tri gitare
Marco Aurelio Zani de Ferranti: Polonaise Concertante op. 27 
Marko Ruždjak: April is the cruellest month
Isaac Albéniz: Evocación iz Iberia suite br. 1 (obr. Darko Petrinjak)
Manuel de Falla: Ples susjeda (Seguidillas) i Ples mlinara (Farruca) iz baleta Trorogi šešir (obr. Darko Petrinjak)

Trio Evocacion

Trio Evocación

Započeo je suradnju 2016. godine u Zagrebu. Čine ga nagrađivani mladi hrvatski gitaristi Lovro Peretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković. Trio redovito održava koncerte i nastupa u raznim ciklusima koncerata diljem Hrvatske te u inozemstvu. Posebno se ističe suradnja sa Španjolskom ambasadom u Zagrebu u kojoj trio promovira španjolski gitarski repertoar. Surađuju sa sopranisticom Lanom Maletić s kojom su osvojili 2. nagradu na međunarodnom gitarskom natjecanju Enrico Mercatali u Goriziji (Italija) 2017. godine. Na istom natjecanju Trio 2018. godine osvaja 1. nagradu. U veljači 2018. na natjecanju za komorne sastave na Poreč festu osvajaju 1. nagradu kao i posebnu nagradu te u lipnju na Peja guitar festivalu (Kosovo) također 1. nagradu. Najveći uspjeh do sada je prva nagrada na natjecanju za komorne sastave Paola Ruminelli u Domodossoli (Italija) održanog u sklopu Ossola guitar festivala. Trio trenutno snima svoj prvi album za izdavačku kuću dotGuitar koji će biti objavljen u nadolazećoj godini.

Luka Lovreković

rođen je u Zagrebu, a gitaru je počeo svirati s osam godina u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima gdje i maturira 2014. godine u klasi prof. Tamare Perc. Od samih početaka sudjeluje na mnogim gradskim i županijskim priredbama te raznim kulturnim događanjima. Godine 2010. nastupio je u emisiji Majstori svirači Hrvatske radiotelevizije, iste godine održava solo koncert povodom ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Sudjeluje na državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist i član mnogobrojnih komornnih sastava. Među nagradama koje je osvojio izdvajaju se prve nagrade na regionalnom i državnom natjecanju 2017., Međunarodnom natjecanju Andrés Segovia u Velbertu u Njemačkoj 2014., Međunarodnom natjecanju Omiš Guitar Fest 2010. i 2013., Međunarodnom natjecanju Enrico Mercatali u Goriziji (Italija) 2011., Međunarodnom natjecanju mladih gitarista Porečki Tirando u Poreču 2012. i 2014. te na državnom natjecanju komornih sastava 2012. i 2013. godine u Opatiji. Također je dobitnik drugih nagrada na Međunarodnom natjecanju Split Guitar Festival 2008., Međunarodnom natjecanju Omiš Guitar Fest 2012., Međunarodnom natjecanju Enrico Mercatali u Goriziji(Italija) 2013., Međunarodnom natjecanju Zagreb Guitar Festival 2016. (prva nagrada nije dodijeljena), državnom natjecanju 2011. (kao solist te u komornom sastavu), 2012. i 2013.(komorni sastavi). Također je pobjednik natjecanja u organizaciji Muzičke akademije u Zagrebu i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj u kojem ostvaruje suradnju s Conservatorio Superior de Música de Aragón u Zaragozi (Španjolska)  2016. godine. Polazio je majstorske tečajeve renomiranih gitarista poput Xhevdeta Sahatxhije, Carla Marchionea, Istvána Römera, Petrita Çekua, Gorana Krivokapića, Paola Pegorara, Zorana Dukića, Judicaëla Perroya, Marca Socíasa, Alexa Garrobéa, Lukasza Kuropaczewskog i drugih. Od 2016. član je gitarskog Tria Evocación zajedno s Lovrom Peretićem i Ivanom Šimatovićem. Student je pete godine gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Krešimira Bedeka.

Lovro Peretić

završio je Glazbenu školu Pavla Markovca u klasi profesora Xhevdeta Sahatxhije, XV. gimnaziju u Zagrebu te diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Jedan je od vrsnih gitarista mlađe generacije što potvrđuju i rezultati s domaćih i međunarodnih natjecanja. Osvojio je 1. nagradu na Natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu, na Zagrebačkom gitarskom festivalu, Antwerpen gitaar festival (Belgija), Andrés Segovia u Velbertu (Njemačka), Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Mörski festival gitare (Slovenija), Enrico Mercatali u Goriziji (Italija), Splitskom gitarskom festivalu, Porečkom tirandu, Muzičkim mostovima u Grožnjanu, Peja guitar festivalu (Kosovo), Sarajevskom gitarskom festivalu (BiH), te drugu nagradu na Volos guitar festivalu (Grčka) i natjecanju Fernando Sor u Rimu (Italija) te treću nagradu na Concours international de guitare d’Antony (Francuska). Predstavljao je Hrvatsku na značajnim festivalima i koncertima kao što su Vladimir Spivakov u Moskvi (Rusija) i Young hearts for music (Austrija i Njemačka). Osim kao solist, aktivno djeluje u raznim komornim sastavima od kojih su

najznačajniji duo s violinisticom Katarinom Kutnar i gitarski trio Evocación. Kao solist surađivao je sa Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i dr. Dobitnik je Dekanove nagrade i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Godinu dana proveo je na studiju u Francuskoj na L’École Supérieure Musique et Danse Hauts-de-France – Lille u klasi profesora Judicaëla Perroya.

Ivan Šimatović

Odličan je student 5. godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Krešimira Bedeka. S odličnim uspjehom završio je II. gimnaziju  te s istim uspjehom paralelno i Glazbenu školu Pavla Markovca u klasi profesora Branka Pralice . U dosadašnjem obrazovanju postigao je uspjehe na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Na hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa osvojio je: 3. nagradu 2011. godine, 2. nagradu 2013. godine, 1. i 2. nagradu 2015. godine. Na međunarodnim natjecanjima osvojio je: 3. nagradu na natjecanju Male žice Dalmacije 2009. godine, 2. nagradu na natjecanju Città di Gorizia 2009. i 2012. godine, 1. nagradu na natjecanju Porečki tirando 2015. godine, 4. mjesto na natjecanju Zagreb Guitar Festival 2015. i 3. nagrada 2016. godine, 1. nagradu na natjecanju Peja Guitar Festival 2017. i 2018. godine, 3. nagradu na natjecanju Valle Bale Guitar Festival 2017. te 2. nagradu na natjecanju Enrico Mercatalli 2017. a 1. nagradu 2018. godine (u kategoriji komornih sastava).

Član je gitarskog tria Evocacion od 2017. godine. Sudjelovao je na majstorskim radionicama Zorana Dukića i Dejana Ivanovića te na stručnom usavršavanju Hrvatske udruge gitarističkih pedagoga, kao i majstorskih radionice profesora Xhevdeta Sahatxhije Održao je nekoliko solističkih koncerata od kojih su najistaknutiji koncert u Otočcu u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta i koncerti na festivalima: GitarISTRA More i gitare u Vrsaru, Carniarmonie i Nei Suoni dei Luoghi. Dobitnik je posebne nagrade Lions cluba Poreč za navedeni koncert u Vrsaru koji je održao kao pobjednik natjecanja Porečki tirando 2015. godine. Stipendist je grada Zagreba od 2011. godine.