XXV. DMK – Vokalni ansambl Brevis, 13. 10. 2019.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

NEDJELJA, 13. listopada 2019. 19.00 sati – župna crkva bl. Ivana Merza, Slatina

Program

Miklos Kocsar: Salve Regina
Giovanni Pierluigi da Palestrina: Ave Regina coelorum
Zoltan Kodaly: Chid’amorsente
Tomas Luis de Victoria: Dou Seraphim
Eriks Ešenvalds: Gaujas Meitarotataja
Pierre Passereau: Ilest bel a bon
Eriks Ešenvalds: Spring, the sweet spring
Ivan Lukačić: Ex ore infantium
Gabriel Faure: Tantum Ergo
Eriks Ešenvalds: O Salutaris Hostias
Francis Poulenc: Ave Verum Corpus
Lorenzo Donati: Mignnone
Gyrgy Orban: Pange Lingua


Vokalni ansambl Brevis
Dirigentica: dr. sc. Antoaneta Radočaj – Jerković
Klavirska pratnja: Davor Dedić

Vokalni ansambl Brevis, Osijek

Vrhunski je ženski pjevački zbor i dugogodišnji umjetnički projekt dirigentice dr. Antoanete Radočaj -Jerković i klavirskog suradnika Davora Dedića.

Zbor je već godinama jedan od najuglednijih hrvatskih pjevačkih zborova o čemu svjedoče brojna  priznanja i nagrade, umjetnički projekti i suradnje te koncertna gostovanja po cijelom svijetu.

Umjetnički identitet zbora sastoji se od izuzetno visoke razine vokalnih mogućnosti pjevačica, prepoznatljivog zborskog zvuka, originalnosti i proaktivnosti u odabiru i interpretaciji zborskog repertoara te od jedinstvenog scenskog šarma kojim ansambl na posebno dojmljiv način zaokružuje umjetnički dojam svake izvedbe. Tako osmišljeno umjetničko djelovanje, intenzivno i duboko utječe na doživljaj i povezanost ansambla s publikom, stoga ne čudi što je zbor uspio osvojiti srca širokog kruga poklonika i podupiratelja u stvarnosti i na društvenim mrežama koji se broje u tisućama. O popularnosti zbora svjedoči i činjenica da se u medijima i javnosti spontano pojavio „nadimak od milja“ za članice Vokalnog ansambla Brevis koje su tako u duhu osječkog žargona postale popularne kao Brevisice. Sve Brevisice su pjevačice s dugogodišnjim pjevačkim – solističkim i zborskim iskustvom, od kojih su mnoge i profesionalne glazbenice.

Od osnutka, 1996. godine do danas, ansambl se profilirao kao esencijalni dionik kulturnog života grada Osijeka i Hrvatske, predvodnik u području razvoja i obogaćenja hrvatske i svjetske zborske umjetnosti te osobito kao čuvar umjetničkih vrednota i hrvatske zborske tradicije. Repertoar zbora je stilski vrlo raznolik, sastoji se od skladbi u rasponu od renesansnih do suvremenih skladatelja, a karakterizira ga vokalna i interpretativna autentičnost te programska težnja za integracijom repertoara u širi umjetnički koncept.

Svojim najvećim uspjesima Vokalni ansambl Brevis smatra nezaboravne koncertne nastupe u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama kojima je Osijek i Hrvatsku proslavio u svijetu. To su: Carnegie Hall u New Yorku (2013), Grand Philharmonic Hall (2016) u Sankt Peterburgu i Sydney Opera House u Sydneyu (2017).

dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković

Sveučilišna je profesorica, dirigentica, glazbena pedagoginja i pjevačica. Svojim umjetničkim djelovanjem, etablirala se kao jedna od najprominentnijih dirigentica na hrvatskoj zborskoj sceni, a posebno se specijalizirala za rad s mladim pjevačkim zborovima.

dr.sc. Antoaneta Radočaj-Jerković
dr.sc. Antoaneta Radočaj-Jerković

Rođena je 24. srpnja 1976. godine u Osijeku. Sa sedamnaest godina profesionalno ulazi u svijet zborske glazbe i od tada do danas radi kao dirigentica i umjetnička voditeljica više pjevačkih zborova: Vokalnog ansambla BrevisDjevojačkog zbora BrevisAkademskog zbora Umjetničke akademije u OsijekuKomornog zbora Umjetničke akademijeDječjeg zbora “Osječki zumbići” i drugih.

Diplomirala je glazbenu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu,  magistrirala  glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i doktorirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom iz područja zborske pedagogije. Dirigentski se usavršavala u inozemstvu, u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, na prestižnim glazbenim akademijama kao što su Eastman Schoolof Music i Westminster Choir College.

Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te predaje u statusu izvanrednog profesora kolegije iz područja zborskog pjevanja i glazbene pedagogije.

Ostvarila je mnoga koncertna gostovanja u  Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kanadi, Kini, Švedskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. Posebno značajan uspjeh postigla je s Vokalnim ansamblom Brevis, s kojim je 2013. održala koncert s djelima hrvatskih skladatelja u koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku (SAD), a 2017. u Sydney Opera House u Sydneyu (Australija).

Za svoj umjetnički rad primila je preko trideset nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima pjevačkih zborova, od kojih kao najznačajnije treba istaknuti: 14 prvih državnih nagrada; u tri navrata osvojila je prijelazni pehar i posebnu nagradu Društva hrvatskih skladatelja za najbolje

interpretacije skladbi hrvatskih skladatelja, zatim zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima: 3. World Championship for Children and Youth Choirs u Sankt Peterburgu (Rusija),  Llangollen International Music Eisteddfod (Velika Britanija), Helsingborg Choir Competition (Švedska), 4. World Choir Games in Xiamen (NR Kina), The International May Choral Competition prof. Georgi Dimitrov u Varni (Bugarska), 28th Australian International Music Festival u Sydneyu (Australija) i drugo. Nagrađivana je posebnim nagradama za  najbolje mlade dirigente na natjecanjima u Švedskoj i Italiji. Dobitnica je javnog priznanja Grada Osijeka – Grb Grada Osijeka za osobit doprinos glazbenoj kulturi i umjetnosti. Snimala je za radio i televiziju te izdala više nosača zvuka (12). Objavljuje i izlaže radove iz područja glazbene pedagogije i zborskoga pjevanja u znanstvenim časopisima te na znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu.  Do sada je objavila dvije knjige: Pjevanje u nastavi glazbe i Zborsko pjevanje u odgoju i obrazovanju. Članica je nacionalnih i međunarodnih žirija na natjecanjima zborske glazbe te redovito održava seminare, predavanja i radionice za voditelje pjevačkih zborova.