Zapisi s XXVI. DMK (video)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email


Giacomo Puccini napisao je glazbu za komičnu operu jednočinku Gianni Schicchi a libreto Giovacchino Forzano. Glavni lik je Gianni Schicchi koji preuzima identitet preminulog bogataša da bi u svoju korist napravio novi testament. Ovu zanimljivu operu izveo je operni ansambl Opera Pannonica Akademije za umjetnost i kulturu Osijek u Slatini u programu XXVI. festivala Dani Milka Kelemena. U prilogu je dio opere koji preporučamao vašoj pažnji.


Katedralni zbor Chorus Angelicus oduševio je brojne posjetitelje koncerta u ckrvi bl. Ivana Merza u Slatini 11. studenog 2020. godine. Bio je to još jedan u nizu programa organiziranih povodom XXVI. dana Milka Kelemena. U prvom dijelu koncerta izvedena su djela svjetskih autora a u drugom dijelu izbor iz glazbenog opusa Anđelka Igreca, ujedno i dirigenta cjelovečernjeg koncerta.


XXVI. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena glazbenom svečanošću započeo je Sonetima Milka Kelemena u izvođenju Gudačkog kvarteta Sebastian. O djelu Milka Kelemena posebno je govorio i službeno otvorio Festival Zdenko Zima, književnik i publicist, posebni savjetnik za kulturu Predsjednika Republike Zorana Milanovića.


Ovogodišnji Dani Milka Kelemena započeli su prigodnom izložbom fotografija iz privatne zbirke Mele i Milka Kelemena postavljene u Zavičajnom muzeju u Slatini. Izložba je otvorena do 15. studenog 2020. godine a s nekoliko riječi o detaljima izložbe rekao nam je Srđan Đuričić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.


Festival Dani Milka Kelemena održat će se u Slatini, rodnom mjestu Milka Kelemena, od 8. do 18. listopada 2020. godine. Predstavljanje programa bilo je u spomen sobi Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju Slatina u ponedjeljak 5. listopada. U ime organizatora, Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, govorio je Antonio Brzica, ravnatelj, Zorica Varga, predsjednica Ogranka Matice hrvatske, najavila je Okrugli stol na temu Kelemen kao učitelj i pedagog a Srđan Đuričić, ravnatelj Zavičajnog muzeja, najavio je prvi događaj ovogodišnjeg festivala a to je izložba fotografija Kelemenov pozdrav svijetu koja se otvara 8. listopada od 19 do 21 sat.
Svečano otvorenje Festivala je u petak 9. listopada u 20 sati u crkvi svetog Josipa Slatina s nastupom Kvarteta Papandopulo.