Zatvaranje XXIV. DMK – Koncert – Končar/Bašić/Šimatović/Vidović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Na posljednjem koncertu ovogodišnjih Dana Milka Kelemena, Goran Končar izvest će dionicu iz dosada neobjavljenog Kelemenovog Violinskog koncerta. Nakon toga, nastupit će Divna Šimatović, Marija Bašić i Luka Vidović. Koncert se održava u subotu, 20. listopada u 20 sati u Hrvatskom domu u Slatini.

DIVNA ŠIMATOVIĆ, gitara

F. Sor: Etida op. 6 br. 11N.

Paganini: Allegro risoluto iz Grand Sonate

M. Ponce: Allegro moderato iz Sonate romántice

O. Jelaska: Fantazija

J. W. Duarte: Varijacije na katalonsku pučku pjesmu

MARIJA BAŠIĆ, violina

PROGRAM

J.S.Bach: 1.Sonata za violinu solo

Adagio D.Bobić: Tu za repu, tu za len

M.Kelemen: Muzika za violinu solo

LUKA VIDOVIĆ

M. Castelnuovo-Tedesco: Sonata ‘Omaggio a Boccherini’ 
    1. Allegro con spirito, 
    2. Andantino, quasi canzone, 
    3. Tempo di Minuetto 
    4. Vivo ed energico

F. Parać: Muzika za gitaru

Divna Šimatović (Zagreb, 1994.) završila je Muzičku akademiju u Zagrebu s uspjehom magna cum laude u klasi profesora Darka Petrinjaka. Dobila je Dekanovu nagradu za iznimna postignuća u akademskoj godini 2014. / 2015. te stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost u školovanju. Završila je Glazbenu školu Pavla Markovca u klasi profesora Xhevdeta Sahatxhije te Drugu gimnaziju, obje s odličnim uspjehom. Prošavši dvodijelnu audiciju za poslijediplomski studij Konzertexamen, od jeseni 2018. bit će studentica u klasi prof. Ricarda Galléna na Hochschule für Musik FRANZ LISZT Weimar.

Tijekom glazbenog školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa osvojila je četiri prve nagrade (2007., 2009., 2011. i 2015.), dvije druge (2013. i 2014.) i jednu treću nagradu (2005.). Na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo osvojila je drugu nagradu (2014.), a na Bistričkom zvukoliku 2018. prvu nagradu. Na Prvom hrvatskom natjecanju iz povijesti glazbe u Bjelovaru 2011. osvojila je drugo mjesto. Osvojila je prve nagrade na međunarodnim gitarističkim natjecanjima: Concorso Europeo di Chitarra Classica Città di Gorizia (2008.), Mőrski festival kitare (2008.), Andrés Segovia (Njemačka, 2010.). Osvojila je treću nagradu na natjecanju Split Guitar Festival (2008.) i druge nagrade na natjecanjima Mőrski festival kitare (2010.) i Fernando Sor u Rimu (2015.).
     Svoj prvi solistički koncert, popraćen sjajnim kritikama, održala je 2011. u Zagrebu (Matica hrvatska). Recital u sklopu Ciklusa komorne glazbe u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb odsvirala je kao dobitnica posebne nagrade na natjecanju Lions Grand Prix u Rijeci 2014. Nastupala je u gradovima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Prošlo je ljeto održala dva solistička koncerta u Italiji u sklopu ciklusa Carniarmonie i Nei Suoni dei Luoghi, a u Hrvatskoj na Samoborskoj glazbenoj jeseni i u Muzeju za umjetnost i obrt. Ove je godine također održala solističke recitale u ciklusu Osječka glazbena srijeda (Međunarodni festival Umjetnost i žena) te festivala Projekt Ilica: Q’ART kao finalistica prošlog natjecanja Papandopulo. Nastupila je i u ciklusu Sfumato na koncertu Gdje izvori ne sahnu.

Osim brojnih navedenih nastupa Divna često svira i sudjeluje u organizaciji koncerata u humanitarne svrhe od kojih valja istaknuti koncert Neka bude jednako. Bavi se i pedagoškim radom u GU Elly Bašić. 
Usavršavala na majstorskim radionicama kod Xhevdeta Sahatxhije, Lukasza Kuropaczewskog, Zorana Dukića, Petrita Çekua, Gorana Listeša, Paola Pegorara, Margarite Escarpe, Thomasa Offermana, Alejandra Cordove i Stefana Schmidta.

Marija Bašić  – Rođena je 1996.g. u Osijeku, gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi prof. Eve Huhn. Diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. G. Končara.

Od dosadašnjih postignuća najveća su joj niz prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima od 2006. do 2017.g.; prvo mjesto na 12. međunarodnom natjecanju za gudače Bohdan Warchal – Talents for Europe (Slovačka, 2008.g.), potom prva nagrada 17. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi- etide i skale (Zagreb, 2011.), prva nagrada u 8. kategoriji i posebna nagrada za najbolju gudačku izvedbu na 5. međunarodnom mješovitom natjecanju glazbenika – Bistrički zvukolik (Marija Bistrica, 2018.), kao i prve nagrade državnih natjecanja u kategoriji komornih sastava 2011. i 2013.g. Polufinalistica je natjecanja Papandopulo 2016. u Zagrebu, a zadnje postignuće joj je prva nagrada 23. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi (Zagreb, 2017.).

Zbog postignutih rezultata, u dva navrata primila je priznanja Županijskog povjerenstva Osječko-baranjske županije, a dobitnica je i nagrade za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog skladatelja Tomislava Uhlika na natjecanju Mladi virtuozi- etide i skale u 2011.g., kao i nagrade za najbolju izvedbu etide ili capriccia na istom natjecanju 2017.g.

Kao solistica nastupala je u više hrvatskih gradova i gradova izvan Hrvatske. Među zadnjim nastupima ističu se solistički koncerti u sklopu ciklusa Mladi glazbenici u Matici Hvratskoj, Zagreb, samostalni koncert u okviru festivala Milko Kelemen, samostalni koncert u okviru ciklusa Osječke glazbene srijede.  

Sudionik je više majstorskih tečajeva kod uglednih pedagoga: Eva Huhn (Hrvatska), Marija Vermes (Mađarska), Armin Sešek (Slovenija), Davor Phillips (Hrvatska), Asja Kouchner (Rusija), Marina Sorokowa (Austrija), Leonid Sorokow (Austrija) i Goran Končar (Hrvatska).

Luka Vidović (Zagreb, 1997.) završio je Glazbenu školu Blagoja Bersa u Zagrebu u klasi Tomislava Vasilja i trenutno je student treće godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Krešimira Bedeka. Polazio je majstorske tečajeve renomiranih gitarista poput Judicael Perroya, Pepe Romera, Zorana Dukića, Paola Pegorara, Lukasza Kuropaczewskog, Lorenza Michellija i mnogih drugih. Dobitnik je mnogih međunarodnih i državnih nagrada od kojih se mogu istaknuti prve nagrade na državnom natjecanju u kategoriji solo gitare (2007. i 2017.), prva nagrada u ‘no age’ kategoriji na međunarodnom natjecanju Poreč Fest (2018.), apsolutni pobjednik na međunarodnom natjecanju Porečki Tirando (2012.), te prva nagrada na državnom natjecanju komornih sastava s kvartetom (2014. godine). Dobitnik je priznanja izvrsnosti Ministarstva znanost, obrazovanja i sporta (2007.)


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography je uklonjen od inačice 2.8.0! Umjesto toga, koristite Elementor\Core\Schemes\Typography. in /home/milkokel/public_html/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color je uklonjen od inačice 2.8.0! Umjesto toga, koristite Elementor\Core\Schemes\Color. in /home/milkokel/public_html/wp-includes/functions.php on line 5401